Odmor u Srbiji | Prolesje

Prolesje, mesto gde priroda izvire, a vreme i dalje stoji.

O Prolesju

Prolesje je selo koje pripada Opštini Trgovište i Pčinjskom Okrugu. Nalazi se na obroncima Dukat planine, na nadmorskoj visini od 1339m.

Prolesje, svojim planinskim vidikovcima, raskošnim pašnjacima, živopisnim predelima i običajima sačuvanim od zaborava, nudi mogućnost za aktivan odmor svim entuzijastima i ljubiteljima prirode.

Zanimljiva činjenica o Prolesju je da je ono bilo jedino selo u Pčinjskom Okrugu, a i šire, gde se vadio kvalitetan kamen za takozvane vodenice potočare.

Kada budete posetili Prolesje, moći ćete da obiđete i Crkvu Vražiji Kamen (25km od sela), Manastir Prohor Pčinjski (57km od sela) i Vranje, koje je na 50km udaljenosti.

Dukat planina

Dukat je planina koja je izdignuta jugozapadno od Bosilegrada, odnosno južno od Vlasinskog jezera.

Najviši vrh je Crnook (1881m) a drugi po visini je Golemi vrh (1831m).

Dukat je izgrađen od kristalastih škriljaca prve grupe i granita. Pripada Rodopskom planinskom sistemu.

Planinari neretko dolaze u osvajanje vrha, i uživaju u obilju flore i faune (borovnice, brusnice, maline, kupine).

Boravkom u selu Prolesje, koje se nalazi na obroncima Dukat planine, imaćete priliku da osvojite Golemi vrh (1831m) i Čupino brdo (1725m).

Naša ideja

Sačuvati od zaborava

Selo Prolesje čini ukupno 13 mahala. Nažalost, u svakoj od njih je ostalo svega četiri ili pet stanovnika koji su uglavnom u poodmaklom dobu života, između 60 i 80 godina starosti.

Činjenica je da se većina ljudi rođenih u Prolesju nije tu i zadržala, ali svi oni pamte detalje iz detinjstva, pa se i dan danas vraćaju i na miru provode odmor u Planinskoj kući „Mitke“, jedinom smeštaju takve vrste u selu. 

Ideju da ožive selo i privuku ne samo one koje su tamo rođeni, već i turiste, oduvek je bila na umu domaćinima. 1997. je sagrađena vikendica, koja se do dana današnjeg širila kako prostorno tako i sadržajno, a 2021. godine objekat je zvanično postao kategorizovana Planinska kuća „Mitke“.

Ovim događajem, meštani su počeli da shvataju da će se Prolesje uvrstiti na turističkoj mapi. Takođe, Opština Trgovište svesrdno podržava ovu inicijativu, na čemu su domaćini jako zahvalni. Ono na čemu se još radi je popravljanje puteva koji vode do sela i povezuju mahale.

Iskreno se nadamo da će se ova pozitivna energija, inicijativa i entuzijazam osetiti, te da ćete nam često svraćati u Prolesje, a mi ćemo se potruditi da budete najsrdačnije ugošćeni.

Galerija

Zabeležite nezaboravne trenutke