Odmor u Srbiji | Prolesje

Aktivnosti

Kako bi vaš odmor bio ispunjen kvalitetnim sadržajem, možete birati neke od aktivnosti koje smo obezbedili.

Muzej Etno Kuća "Prolesje"

Na samo 60m od vašeg smeštaja, nalazi se Muzej Etno Kuća "Prolesje", sagrađena od kamena i naboja, sa slamenim krovom.  Posetivši ovu kuću možete se prisetiti i naučiti kako su naši preci živeli i čime su se služili u svakodnevnom životu. U njoj se nalaze gostinska i spavaća soba, ognjište i predmeti kao što su razboj, sofra, podnica, fenjeri, ćupovi... Ova kuća je jedina takvog tipa na celoj teritoriji opštine, a kojoj je sačuvana autentičnost.

Pešačke ture

Kada je u pitanju šetnja, preporučujemo naše 3 obeležene pešačke staze od 5km, 10km i 15km. Šetajući svakom možete osetiti pravi duh Prolesja. U odeljku ispod možete detaljno pogledati sve tri staze i upoznati se sa terenom, usponima i vremenom potrebnim za njihovo prelaženje.

Branje sezonskog bilja

U zavisnosti od godišnjeg doba, u Prolesju možete brati šumske plodove kao što su divlje jagode, maline, borovnice i šipurak. Takođe, osim divnih plodova, možete naći i lekovito bilje kao što su kantarion, majčina dušica, hajdučka trava, divlja nana, kopriva, kiseljak, gloginje i slično.

"Trening" u prirodi

Budite sigurni da svoj trening nećete propustiti tokom vašeg boravka. Domaćini su za vas pripremili učešće u autentičnim aktivnostima ovoga kraja kao što su: kosidba, sakupljanje sena i cepanje drva. Ove aktivnosti su uglavnom aktuelne u julu i avgustu.